Černice, hafery, mystovka – úžasné léčivé ovoce, které znáte!

Černá jahoda, černice čičiretka, hafery, čičoretka, mystovka – tyto plody stoprocentně znáte, jen možná nevíte, kam je zařadit. Jsou to lidové názvy pro borůvnici. Ještě vás nic nenapadá? Pak zkusme další název jako je borůvčí. A záhadu jste odhalili. Brusnice borůvka je velmi léčivá rostlinka rodu brusnice a je nejznámější pod názvem borůvka.

modré borůvky

Její modré plody velikosti hrášku si můžeme v příhodném období sami nasbírat, ale kdo to zkusil, ví, jak tuze pak bolí záda a jak jsou nepříjemní štípající komáři. Pobýt v lese je vždycky k dobru, ale proč si volný čas „zpestřovat“ prací, když si borůvky můžete koupit kdykoliv, a dokonce i v zimě. Prodávají je bio obchůdky či obchody se zdravou výživou, a to proto, že borůvka, ač plodem malá, pak významem a svými ohromnými léčivými účinky se řadí dokonce mezi superpotraviny.Je až neskutečné, co tak maličký plod obsáhne. Je zdrojem antioxidantů, které mohou pozitivně působit při prevenci rakoviny. Vědci z Anglie dokonce při výzkumu zjistili, že denní požívání borůvek sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění až o dvacet procent. Naše známá borůvnice podporuje krom jiného i tvorbu dopaminu, takže může napomoci i kuřákům při odvykací kúře. Zlepšuje noční vidění, protože léči šeroslepost.

koláč borůvky

Kdo si chce prodloužit život, nechť obrátí své chutě k úžasné borůvce, která ho dokonce ochrání před stařeckou demencí. Ani snad nemůžeme v tak krátkém článku obsáhnout, co všechno brusnice borůvka dokáže! Chrání tělesné buňky před volnými radikály, snižuje přírodní cestou hladinu cholesterolu v krvi a působí na zvyšování imunity. Je nejen léčivá, ale i velmi chutná. Běžně se v domácnostech používá na různé ovocné koktejly, smoothie, přidává se do kynutých buchet, ovocných knedlíků. Nejedli jste lepší mlsotu, než právě vytažený z trouby borůvkový koláč s krustou z posypky. Na přípravu lze použít nakládané či zmrazené borůvky.

Ale také můžete zdravě zobat sušené borůvky lyofilizované, které jsou sušené mrazem při nízké teplotě. Tento způsob sušení je v současně době upřednostňovaný, protože sušené ovoce neztrácí vitamíny v takové míře, jako obvyklým sušením horkým vzduchem.