Argentina souhlasí s padesátimiliardovou půjčkou od MMF a národ protestuje

V rámci dohody, která je předmětem schválení rady MMF, vláda přislíbila urychlit plány na snížení fiskálního deficitu, rozdílu mezi vládními výdaji a příjmy, i když orgány pro nadcházející roky předpokládají nižší růst a vyšší inflaci. Smlouva představuje přelomový bod pro Argentinu, která se po léta vyhýbala MMF po ničivé hospodářské krizi z let 2001-2002, jež mnozí Argentinci přičítali právě úsporným opatřením uložených institucí. Rozhodnutí prezidenta Mauricia Macriho obrátit se na věřitele vyvolalo vlnu národních protestů.
buenos aires.jpg
„Není v tom žádné kouzlo, MMF může pomoci, ale Argentinci musí vyřešit své vlastní problémy,“ uvedl argentinský ministr financí, Nicolás Dujovne, na čtvrteční tiskové konferenci. Dujovne očekává, že rada MMF schválí dohodu na svém setkání, jež proběhne 20. června. Následně dodal, že předpokládá okamžité vyplacení 30 % příslušných finančních prostředků, tedy zhruba 15 miliard dolarů. „Argentina se bude snažit snížit svůj fiskální schodek na 1,3 % hrubého domácího produktu za rok 2019 z dřívějších 2,2 %,“ uvedl Dujovne. Dohoda požaduje fiskální rovnováhu pro rok 2020 a fiskální přebytek ve výši 0,5 % HDP za stejný rok. Generální ředitelka MMF, Christine Lagardeová, uvedla: „Toto opatření konečně zmírní potřebu vládního financování, nastaví veřejnému dluhu sestupnou trajektorii a, jak prohlásil prezident Macri, zlehčí argentinské břemeno.“
corrientes avenue.jpg
Úroková sazba se bude pohybovat v rozmezí od 1,96 % do 4,96 % v závislosti na tom, jak velkou část se Argentina rozhodne využít. Země musí splatit každou vynaloženou částku v osmi čtvrtletních splátkách s tříletým odkladem. Jak se všeobecně očekávalo, vláda také zašle kongresu návrh na reformu stanov centrální banky a posílení její autonomie. Centrální banka rovněž přestane převádět peníze do státní pokladny, což je místní praxe považovaná za klíčový faktor neustálé inflace.

Mějte to nejvýhodnější

Lidem se občas přihodí nejrůznější nemilé příhody. Mezi něž může patřit třeba i to, že jim někdy přestanou stačit jejich vlastní peníze. Zkrátka a dobře se platí, dokud je čím tak činit, ale pak se to zadrhne, když už další peníze navzdory potřebě platit nejsou k dispozici.

Určitě se shodneme na tom, že když nastane podobná situace, není to rozhodně žádný důvod k jásání. Nedostatek peněz totiž zbavuje lidi možnosti koupit si to, co potřebují, a když se má někdo obejít bez něčeho důležitého, může to mít i hodně složité. Třeba dokonce natolik, že je lepší vzít si půjčku, aby bylo čím platit, než se toho vzhledem k momentální nesolventnosti zříci.

kreslené dolary

Když si ale někdo bere půjčku, neakceptuje automaticky to první, co mu někdo nabídne. Vždy je lepší porovnat co nejvíce nabídek a pak si z nich vybrat to, co je nejideálnější, co danému člověku nejlépe prospěje a nejméně ho to zatíží, až dojde na splácení.

Jenže půjčky bývají dlouhodobějšího charakteru a nejednou se časem stane, že ta zprvu nejlepší půjčka přestane být nejlepší. Podraží například po skončení fixace nebo se objeví nějaká jiná a ještě vhodnější konkurenční nabídka. A člověk aby pak litoval, že splácí víc a nevýhodněji, než by býval mohl, kdyby si počkal.

dolary USA

A když se s něčím podobným nechce takový člověk smířit? Pak se za určitých podmínek nabízí refinancování hypotéky, které dává možnost zbavit se dosavadní nevýhodnější nabídky výměnou za nabídku ideálnější.

Když je to možné, může si člověk, který o to projeví zájem, zažádat o levnější půjčku, a to jenom proto, aby s ní tu stávající urychleně splatil. Čímž dojde k výměně jedné půjčky za jinou, nevýhodnější za výhodnější.

A to je důvod, proč refinancování existuje. Aby lidé nepřepláceli zbytečně, když nemusí. A rozhodnete-li se refinancovat, může to pomoci třeba i vám. Ušetříte peníze a možná si i jinak polepšíte.

I podnikatelé bývají chudí

Když si někdo z nás představuje, jak se žije soukromým podnikatelům, obvykle si vybavuje lidi žijící více než spokojeným životem někde v luxusních vilách, který nic neschází. Protože si tito natolik dobře vydělávají, že si mohou pořídit prakticky cokoliv, co je jenom napadne.

Ovšem každý jenom trochu zasvěcený člověk ví, že tomu není vždycky právě tak. Že se sice mezi podnikateli i ti výše popsaní jedinci vyskytují, ale to rozhodně neznamená, že by si žili všichni soukromníci kdovíjak skvěle.

indické peníze

A tak sice někteří žijí spokojeně a v dostatku, jenže jiní se svými příjmy jenom těžko vycházejí. A někteří jsou na tom dokonce natolik zle, že už to nejsou schopni zvládnout, a ti hledají jakoukoliv pomoc, která by je zachránila před bankrotem.

A co je pomocníkem těch ze soukromých podnikatelů, kterým se zrovna nedaří? Velice často je to už jenom půjčka, kterou si tito berou, aby takto získané peníze investovali do svého byznysu a tím ho snad spasili.

Jenže i s půjčkami mají podnikatelé často problémy, nejen s podnikáním jako takovým. Když si totiž někdo v zoufalé situaci usmyslí, že by si vzal půjčku, žije možná v přesvědčení, že si o ni požádá někde v bance a dostane ji. Jenže to je také dost zkreslený názor. V bankách dostanou půjčku výhradně ti, kdo dokážou dost dobře prokázat svoji schopnost splácet, a ti ostatní mají smůlu.

peníze indické

Takže když zavítá do banky podnikatel s nízkými příjmy a záznamy v registrech dlužníků, mívá smůlu a žádné peníze tu nedostane. A aby pak nezůstal definitivně na suchu, využije se aspoň hypotéka pro podnikatele, u které nevadí ani zmíněné nedostatky, ani třeba exekuce. Protože se tu dá do zástavy nemovitost, jíž se zaručí splácení, a tím je natolik jisté, že bude dlužník splácet, že už se tu žádné další záruky žádat nemusí. A tudíž uspěje i ten, kdo by nebyl podle banky vůbec bonitní.

Znáte podmínky americké hypotéky?

Americká hypotéka je pojem, který je řadě lidí dobře znám. Víte však, jaké podmínky jsou s tímto typem úvěru spjaty? Co vše je zapotřebí splnit, aby vám banka úvěr schválila?

Prvně je zapotřebí říct, že „americká hypotéka“ je tak trochu nešťastný termín. S hypotékou totiž tento úvěr má jen pramálo společného. Trefnější název by byl spíše dlouhodobý spotřebitelský úvěr s vlastnostmi hypotečního úvěru. Jedná se vlastně o úvěr, který není účelový. To přináší americké hypotéce celou řadu benefitů oproti její klasické kamarádce. Například je možné peníze z úvěru čerpat dle svého uvážení a nejenom na nemovitost, jak běžný hypoteční úvěr nabízí. Tato benevolentnost ovšem není zadarmo a je vykoupena vyšší úrokovou sazbou. Někteří poskytovatelé úvěrů mají u americké hypotéky až dvojnásobný úrok oproti té na bydlení. Na druhou stranu se hodí v případě, kdy stavební firma nabízí výraznou slevu ve chvíli, kdy půjde část peněz na ruku.

Žádost o úvěr

Už dávno neplatí, že banky poskytnou celých 100% hypotéky na nemovitost, alespoň 10% musí pocházet z vlastní kapsy žadatele. I těchto zmíněných 10% může být pro někoho problém a tak se rozhodne krom hypotéky uvázat i spotřebitelským úvěrem ve výši jistiny. Americká hypotéka je na tom v tomto ohledu ještě hůře, získat můžete maximálně 70% zástavní hodnoty nemovitosti.

Předání peněz

A jak je tomu s délkou hypotéky? V České republice je možné splácet hypoteční úvěr na bydlení až 30 let. I díky tomu je možné uzpůsobit měsíční splátky dle svých finančních možností. Americká hypotéka však nic podobného neumožňuje. Setkat se můžete s trváním hypotéky kolem 15 let.

Nesmíme však zapomenout na nebankovní sektor, který má ve svém portfoliu též americkou hypotéku bez registru Nebankovni-hypoteky-uvery.cz nebo třeba i doložení příjmů. U nebankovních společností je však zapotřebí počítat s vyšší úrokovou sazbou.

Kdy je výhodnější sáhnout po nebankovní hypotéce?

Hypotéka patří v současnosti mezi nejoblíbenější úvěrové produkty a to i za okolností, které s sebou přinesla neustále se zvyšující inflace. Každý rok se pro ní rozhodne tisíce Čechů s nejčastějším záměrem splnit si sen o vlastním bydlení. Ceny nemovitostí rostou každým rokem a zvláště v centrem velkých měst je situace už dlouho neudržitelná. I když se předpokládalo, že celosvětová pandemie tento nárůst alespoň na určitou chvíli pozastaví, nic podobného se nestalo a ceny nemovitostí či stavebních pozemků i nadále rostou.

Podpis smlouvy

Banky jsou v případě hypotéky co možná nejobezřetnější, i z tohoto důvodu už dávno neplatí, že úvěr získá každý, kdo si o něj přijde do banky zažádat. Důležitou roli zde hraje tzv. bilance žadatele, kterou ovlivňuje celá řada faktorů, mj. výše měsíčních příjmů, další závazky či záznamy v registrech dlužníků. Pokud je bilance žadatele příliš nízká, s největší pravděpodobností se bude muset s vidinou hypotéky, alespoň té bankovní, nadobro rozloučit. I z tohoto důvodu však přibývá nabídek o nebankovních společností, které nabízí například americkou hypotéku bez dokládání příjmů.

Kontroverznost nebankovního sektoru

Nebankovní sektor vzbuzuje ve spoustě lidí obavy, bojí se vysokých úroků či skrytých poplatků. Po novele zákona se ovšem znatelně zlepšila čitelnost důležitých podmínek u nebankovních společností a v mnohých ohledech jsou jejich nabídky na úvěrové produkty stejně výhodné jako ty bankovní. S jednou nespornou výhodou, jsou o poznání benevolentnější. Což uvítají právě pro banku rizikový žadatelé, kteří při žádosti tam neuspěli.

Balení krabic

Nebankovní sektor mnohdy neprověřuje výši příjmů žadatele, jeho záznamy v registrech či jiná negativa, která jinak ovlivňují samotnou žádost. Benevolentnost je přeci jenom do určité míry vykoupena vyšší úrokovou sazbou či menší výší půjčeného obnosu peněz.

Úvěr se zástavou nemovitosti

Se špatnou finanční situací se v životě jistě setkalo mnoho z nás. Situací, které mohou člověka dostat do finanční tísně, je mnoho a často se do ní dostaneme ve chvílích, kdy bychom na to ani nepomysleli. Ať už jste přišli o práci a novou nemůžete sehnat, o partnera anebo jste sami na děti, a tak vám časové možnosti nedovolí pracovat na plný úvazek. Také se můžete dostat do situace, kdy potřebujete nutně koupit nové auto, rekonstruovat starý dům nebo pořídit si nové vybavení, ale vaše finance vám na to prostě nestačí. V tom případě je jednou z možností vzít si úvěr.

Prázdná peněženka

Půjčka od banky

Obrátíte se tedy na banku, kterou požádáte o půjčení peněz. Ta prozkoumá vaši bonitu, tedy důvěryhodnost ekonomického subjektu. Jednoduše řečeno prozkoumá to, jestli a jak dobře jste schopni svůj dluh splácet. Může se však stát, že vám po prozkoumání banka úvěr neposkytne. Důvodem mohou být nízké příjmy nebo záznam v registrech dlužníků. V takovém záznamu se můžete objevit i přesto, že jste měli půjčky před několika lety a všechny jste bez problémů splatili.

Kasička prase

Úvěr se zástavou nemovitosti

Pokud jste se dostali do takovéto situace a úvěr i přesto potřebujete, existují samozřejmě možnosti. Jednou z nich je vzít si úvěr se zástavou nemovitosti, často také nazývanou jako americká hypotéka. Úvěr se zástavou nemovitosti Vám nabídnou nebankovní společnosti, které vaši bonitu zkoumat nebudou. A jak to vlastně fungujete? Jednoduše. Bance budete ručit nemovitostí a na základě toho vám půjčí předem dohodnutou částku. A pokud nemovitost nevlastníte, může vám také ručit třetí osoba. A co je hlavní výhodou tohoto úvěru? Peníze můžete využít téměř na cokoliv a nikdo nebude zkoumat, na co byly reálně využity. Půjčku si lze vzít až na 30 let, což umožňuje nízké splátky a také možnost půjčku předčasně splatit. Další výhodou jsou rozhodně nízké úroky, které tento úvěr poskytuje.

Když někdo nemá peníze

Mnoho lidí nemá tolik peněz, kolik by si jich přálo mít. A zatímco by se v jejich případě daly takové peníze pochopitelně postrádat, nedá se bohužel postrádat to, co si za takové peníze my lidé kupujeme. Potřebujeme nejrozmanitější tovar, potřebujeme využívat nejrůznější služby, a to je právě bez peněz prakticky nesplnitelné, to se bez možnosti za to zaplatit nedá zvládnout.

A tak kdokoliv z nás lidí peníze potřebuje. Jsou nám potřeba obvykle den co den, a jenom v případě, že je máme, jsme spokojení.

franky švýcarské

A když je snad někdy nemáme, když dojdou nebo už jich zbývá jenom pomálu? Pak pochopitelně děláme všechno, co je jenom v našich silách, abychom si ještě nějaké vydělali. Nebo je získali třeba i nějakým jiným způsobem.

A když selžou všechny možnosti, jak si vydělat své vlastní peníze? Pak to můžeme dočasně řešit třeba i půjčkou.

Je samozřejmé, že bychom neměli sahat po půjčkách vždy, když nám právě nestačí peníze, že by to měla být možná až ta úplně poslední možnost řešení finančních potíží, a sice z toho důvodu, že se takto získané peníze musí později zase vrátit majiteli i s úroky, takže ten, kdo žije z půjčky, vlastně utrácí dnes své budoucí příjmy, a navíc se mu to prodražuje, ale přesto je často nějaká ta půjčka tím nejdokonalejším řešením finančních obtíží.

švýcarské franky

Půjčku může dostat každý, kdo si ji zaslouží. Tedy každý, kdo prokáže, že ji splatí tak, jak se má. Jenže to se často prokazuje jenom složitě a ne každý z lidí v tísni to zvládne. A když se neuspěje třeba kvůli záznamů v registrech dlužníků, exekucím nebo relativně nízkým příjmům, hodí se nejlevnější hypotéka, u které se právě zmíněné parametry nahrazují především zástavou žadatelovy nemovitosti.

Díky tomu, že zde člověk dá do zástavy svůj nemovitý majetek, je vrácení půjčených peněz zaručené, a proto se tu půjčuje rychle, spolehlivě a výhodně. Sotva tu někoho zklamou.

Kde vzít peníze na stavbu?

Každý z nás si teoreticky může postavit svoji vlastní nemovitost. A nejen že může, ale někdy i potřebuje. Protože bydlet chceme všichni, a pokud má někdo takovou touhu nebo požadavky, jež mu žádná nabízející se nemovitost nedokáže plně uspokojit, zkrátka vsadí na to, že si vybuduje sám přesně to, co je mu zapotřebí.

Do stavění se může pustit každý z nás, kdo má kde a z čeho stavět a kdo to pochopitelně dokáže. A kdo to samozřejmě také dokáže financovat, což je také téma zásadního významu. Protože i stavění něco stojí. A není to rozhodně žádná levná záležitost, není to žádná legrace.

ležící mince

I na stavbu se tedy musí nejprve sehnat peníze. A protože jimi většina z nás v tak velkém množství neoplývá, nejednou si je člověk musí někde aspoň půjčit. Což sice není ideální, protože se taková půjčka získává vcelku obtížně a pak se dlouho splácí a i úroky jsou nemalé, ale když jiné volby není, musí se akceptovat i toto.

Ovšem jak právě zaznělo, musí si člověk, který chce stavět, půjčit skutečně hodně peněz. A je logické, že u takové velké sumy neprobíhá vše zrovna hladce, ani když je žadatel docela spolehlivý a na první pohled dokonalý. A což teprve tehdy, když tento zrovna ideální není! Když nemá značné příjmy a provázejí ho i jiné nedostatky, jež zavánějí možnou neschopností splácet, narazí se nejednou na neochotu mu pomoci a potřebné finance nabídnout.

měna tenge

A zejména v takové situaci přichází vhod nebankovní hypotéka na stavbu domu https://nebankovnihypoteky.net/nebankovni-hypoteky-jako-reseni-na-vsechno/, jež je nejednou tou jedinou nabídkou, na kterou takový zájemce ještě dosáhne, kterou dostane, a to za dost výhodných podmínek.

A proto se právě na takové nebankovní hypotéky sází, když chce někdo stavět, ale nemá to z čeho financovat. Protože tady je pomoc jistá. A stačí tu jenom málo. Dát nemovitost do zástavy a zvládat splácení.

Půjčky s ručením nemovitostí pro podnikatele

V životě mohou nastat různé situace. Mnohdy se do nich dostaneme nevině, jindy je to bohužel našim vlastním přičiněním. Nedostatek financí v poslední době trápí nejenom běžné občany, protože jsou na nemocenských, s dětmi doma, nebo dokonce bez zaměstnání, protože je vyhodili z práce nebo kvůli nepříjemným problémům například zavřeli jejich firmu. Ale týká se to i podnikatelů. Právě těch, kteří by měli dávat práci ostatním. Jenomže podmínky v posledních letech jsou poměrně bídné a tak se není co divit, že mnoho z těchto drobných, ale i větších podnikatelů mám problém s financováním své vlastní firmy a všech nákladů, které s fungováním celého komplexu úzce souvisí.
Proto se v poslední době tak rozmáhají půjčky a úvěry. Podnikatelé, malé i velké firmy to často řeší půjčkami a hypotékami. Přemýšlíte nad podobným řešením? V tom případě se podívejte, jaké máte možnosti.

notebook na stol

Hypotéka bez registru je vhodná pro každého podnikatele. Bez registru samozřejmě znamená, že se nenahlíží do registrů dlužníků, ani do bankovního ani do nebankovního systému dlužníků. Dalo by se říct, že pokud máte záznam, tak by to nemusel být žádný problém. Nebankovní společnosti se většinou snaží klientům pomoci, proto je záznamy až tolik netrápí. Co je trápí je ale realita, jak firma bude své závazky splácet. To je dáno zákonem, každý, kdo poskytuje někomu druhému peníze, si musí zjistit, zdali dlužník bude schopen splácet své dluhy. Vše se dá ověřit velice snadno a rychle.

Nikdo, ani stát, ani další společnosti si nepřejí, aby se lidé dostávali do zbytečných dluhových pastí, a to samozřejmě platí i pro podnikatele. Pokud je vše v pořádku, pak si půjčku s ručením nemovitostí rozhodně sjednat můžete. S nízkou úrokovou sazbou a také s dlouhou dobou splatnosti. Předčasné splacení je zdarma, bude se hodit v případě, až se podnikání zase rozjede a vy budete mít peníze. Můžete pak půjčku doplatit najednou bez sankcí.

jednání dva lidé

Doba splatnosti například až 30 let a nízká úroková sazba. Splátky jako v bance, to všechno je samozřejmostí. Navíc se tolerují záznamy v registrech dlužníků, takže i přes záznam můžete úvěr s ručením nemovitosti získat. Do ručení můžete dát jakýkoliv majetek, pozemek, dům, budovu, byt, administrativní prostory, haly a mnoho dalšího.

Vztah Evropské unie a Velké Británie aneb možné konce tohoto příběhu

V dnešním článku si dozvíte něco málo o brexitu – proč, jak a co bude dál. Jak jistě všichni dobře víte, již nějakou dobu se Anglie trápí problémem, zda vystoupit či ne. Poté, co si 23. června roku 2016 odhlasovali její obyvatelé v rámci referenda výstup z Evropské unie, který je umožněn na základě článku 50 Smlouvy o Evropské unii, která je spolu se Smlouvou o fungování Evropské unie základem celé EU, se nic nestalo.
Jediné, k čemu po tomto hlasování došlo, bylo odstoupení premiéra Davida Camerona, na jehož místo byla zvolena Theresa Mayová. Tato paní však situaci nedokázala úspěšně či alespoň částečně vyřešit, a proto v průběhu května tohoto roku rezignovala.
velká británie nebo eu
Mohli jste si tedy sami spočítat, že kritická situace tohoto státu, jež zatěžuje celou Evropu, trvá něco málo přes tři roky. Proč však nikdo nedokázal tuto situaci vyřešit? Nejedná se o problém ve vztahu EU a VB, nýbrž o vnitřní problém Velké Británie, konkrétně Severního Irska.
Zmíněná část země by se totiž stala po opuštění evropského společenství jakousi obestavěnou jednotkou, což ve své podstatě znamená, že by mezi Irskem a Severním Irskem, jenž spadá po vládu Anglie, byla postavena „zeď“ vedoucí k trvalému oddělení. A jak tedy celá tato záležitost může dopadnout?
1. Velká Británie z EU neodejde
Tato situace by byla samozřejmě ekonomicky nejvýhodnější, avšak dané zemi by nejspíš ubrala na její vážnosti. Většina by si tedy mohla myslet, že tamní obyvatelstvo není ani ve 21. století na tolik vyspělé, aby se dokázalo shodnou na tak podstatné politické otázce. Na druhou stranu by přímo v Anglii mohlo dojít ke stávkám, jelikož by se lidem nemuselo líbit, že o jejich životech za ně rozhodne vláda, aniž by se jich poněkolikáté zeptala, jaké je jejich přání, a co vlastně chtějí.
2. VB vystoupí s dohodou
Jedná se o řešení, které by také nebylo tak špatné. Dalo by se říci, že se jedná o zlatou střední cestu, kdy by byly alespoň minimálně uspokojeny obě strany – na EU by nebylo nahlíženo jako na absolutního diktátora, který si dle občasných názorů dělá, co chce a Anglie by dostala výhodné obchodní podmínky, aby neutrpěla tak výraznou ztrátu. Tuto možnost vidím jako reálnou, avšak pouze za podmínky, že by se vystoupení uskutečnilo do předem stanoveného data, tedy do 31. října 2019.
evropa a británie
3. VB vystoupí bez dohody
Pokud by se však naplila tato strašlivá noční můra Angličanů, napáchané škody by byli nejvíce vidět v rámci obchodu a mezinárodních vztahů. Co se týče první významné kategorie, dá se říci, že by postavení této země bylo srovnatelné s třetími zeměmi, jelikož by se obchodní vztahy s ostatními státy řídil dle pravidel Světové obchodní organizace, zkráceně WHO. Mezinárodní vztahy by však mohli utrpět mnohem více, jelikož by mohlo dojít až k výraznému omezení exportu zboží z této země.
Osobně tedy přeji Velké Británii mnoho sil, a aby se už konečně vyřešil tento problém, jehož důsledky by mohli ovlivnit i českou ekonomiku. A jaký je váš postoj k brexitu či Evropské unii obecně?